Reef Central Online Community

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community > Sponsor Forums > Royal Exclusiv / Bubble King
Register Blogs FAQ Calendar Mark Forums Read

Notices

User Tag List

Reply
Thread Tools
Old 06/23/2019, 08:48 AM   #1
Chris k
Registered Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 15
Royal exclusiv vertex alpha 170

Hi, the red dragon pump on my skimmer has become noisy. Upon inspection the only thing that I can see is the bearing in the front plate is not fitting flush, would this cause noise?


Chris k is offline   Reply With Quote
Old 06/23/2019, 09:09 AM   #2
Chris k
Registered Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 15
Some pictures

Sent from my SM-G930F using Tapatalk


Chris k is offline   Reply With Quote
Old 06/23/2019, 09:19 AM   #3
slief
RC Sponsor

 
slief's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Simi Valley, Ca
Posts: 13,910
That looks normal. I’d check the lower bearing in the motor block. Take it out, clean it and reinstall it properly. Take a look at post 2 in this thread for removal and installation of the lower bearing in the RD1 pumps.
http://www.reefcentral.com/forums/sh....php?t=2573406


__________________
Director Customer Support Royal Exclusiv USA
For All Royal Exclusiv & Bubble King questions please refer to our Sponsor forum: http://www.reefcentral.com/forums/fo...play.php?f=745

Current Tank Info: 480G display mixed reef, 90G sump, 90G refugium, 60G display refugium. Check out my build thread: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1783476
slief is offline   Reply With Quote
Old 06/23/2019, 09:28 AM   #4
Chris k
Registered Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 15
Thanks for the quick response I will try that and let you know.


Chris k is offline   Reply With Quote
Old 06/23/2019, 09:31 AM   #5
Chris k
Registered Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 15
Quick video http://cloud.tapatalk.com/s/5d0f8d47...623_153052.mp4

Sent from my SM-G930F using Tapatalk


Chris k is offline   Reply With Quote
Old 06/23/2019, 09:39 AM   #6
slief
RC Sponsor

 
slief's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Simi Valley, Ca
Posts: 13,910
Quote:
Originally Posted by Chris k View Post
Quick video http://cloud.tapatalk.com/s/5d0f8d47...623_153052.mp4

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
That definitely is noisy. I’d make sure the bottom bearing is cleaned and properly reinstalled. There is an o-ring that holds the bearing into the bearing cavity. You will need to press the bearing into the cavity and there is a groove inside that bearing cavity that the o-ring will seat into holding the bearing in place. If that o-ring is damaged and or the bearing moves freely inside that cavity, then you will need a new bearing. Make sure the bearing is seated in place properly before putting the impeller back in. Also make sure the round plate between the magnet and needle wheel spins freely on the impeller shaft. If there is calcium buildup between the bearing on the plate and the impeller shaft, that can cause some noise. If the noise persists after cleaning and re-installing the bearing, then the next thing I’d try is running the pump in some straight household vinegar for 10 minutes. That would eliminate and buildup in the bearing that is in the plate between the magnet and needle wheel. Then run it in fresh water and see if that solves it.


__________________
Director Customer Support Royal Exclusiv USA
For All Royal Exclusiv & Bubble King questions please refer to our Sponsor forum: http://www.reefcentral.com/forums/fo...play.php?f=745

Current Tank Info: 480G display mixed reef, 90G sump, 90G refugium, 60G display refugium. Check out my build thread: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1783476
slief is offline   Reply With Quote
Old 06/23/2019, 10:38 AM   #7
Chris k
Registered Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 15
Removed the bearing and it looks good there is on build up and it moves free on the shaft. The plate between the needlewheel and pump also moves free but the bearing in that plate seems loose

Sent from my SM-G930F using Tapatalk


Chris k is offline   Reply With Quote
Old 06/23/2019, 10:59 AM   #8
Chris k
Registered Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 15
Ment to say there is no build up. Tried everything you said and no real improvement

Sent from my SM-G930F using Tapatalk


Chris k is offline   Reply With Quote
Old 06/23/2019, 11:55 AM   #9
slief
RC Sponsor

 
slief's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Simi Valley, Ca
Posts: 13,910
Quote:
Originally Posted by Chris k View Post
Removed the bearing and it looks good there is on build up and it moves free on the shaft. The plate between the needlewheel and pump also moves free but the bearing in that plate seems loose

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
When you say the bearing in the plate seems loose, do you mean that the plate has a bit play on the shaft or that the bearing is moving in and out of the plate? A bit of play is normal but the bearing should be firmly inserted into the plate. It does not go in flush into the bottom of the plate though as there is a flange on the bottom side of that bearing that serves as a stop point where it goes into the plate. If the bearing is loose in the plate, you can try pushing down on the plate so that the back of the bearing is up against the magnet. As you press downward on the plate, that will push the bearing into the plate. Dont push too hard though as you dont want to damage the plate. It could be that the bearing in the plate is worm in which case, youd need a new impeller.


__________________
Director Customer Support Royal Exclusiv USA
For All Royal Exclusiv & Bubble King questions please refer to our Sponsor forum: http://www.reefcentral.com/forums/fo...play.php?f=745

Current Tank Info: 480G display mixed reef, 90G sump, 90G refugium, 60G display refugium. Check out my build thread: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1783476
slief is offline   Reply With Quote
Old 06/23/2019, 02:12 PM   #10
Chris k
Registered Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 15
Looks like I possibly need a new impeller. The bearing was loose in the plate, I pushed it back in but I'm not sure how good it is I didn't want to push too hard.
After starting it back up its a good bit quieter than the video but not what it should be.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk


Chris k is offline   Reply With Quote
Old 06/23/2019, 03:21 PM   #11
slief
RC Sponsor

 
slief's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Simi Valley, Ca
Posts: 13,910
Quote:
Originally Posted by Chris k View Post
Looks like I possibly need a new impeller. The bearing was loose in the plate, I pushed it back in but I'm not sure how good it is I didn't want to push too hard.
After starting it back up its a good bit quieter than the video but not what it should be.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
I am pretty sure this is the correct impeller. I sent an email off to Germany to verify. I should have a confirmation first thing in the AM and will update accordingly.
https://royalexclusiv.com/Spare-Part...-700::894.html

Id also suggest getting a replacement bearing so you can swap the lower one while youre at it.
https://royalexclusiv.com/Spare-Part...ring::243.html


__________________
Director Customer Support Royal Exclusiv USA
For All Royal Exclusiv & Bubble King questions please refer to our Sponsor forum: http://www.reefcentral.com/forums/fo...play.php?f=745

Current Tank Info: 480G display mixed reef, 90G sump, 90G refugium, 60G display refugium. Check out my build thread: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1783476
slief is offline   Reply With Quote
Old 06/23/2019, 04:41 PM   #12
Chris k
Registered Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 15
Thanks very much for your help really appreciate it. Just out of interest what pump would be compatible with this skimmer as that also might be an option

Sent from my SM-G930F using Tapatalk


Chris k is offline   Reply With Quote
Old 06/23/2019, 05:58 PM   #13
slief
RC Sponsor

 
slief's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Simi Valley, Ca
Posts: 13,910
Quote:
Originally Posted by Chris k View Post
Thanks very much for your help really appreciate it. Just out of interest what pump would be compatible with this skimmer as that also might be an option

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
It’s not worth putting money into a full pump. That pump happens to be a great pump anyways and upgrading to a pump like an RD3 will cost more than the skimmer is worth. If you were seeking an upgrade, fix the pump you have, sell the skimmer and get a Double Cone 180. It would be a huge upgrade over the Alpha and you’d end up with a far more consistent skimmer that is much less finicky.


__________________
Director Customer Support Royal Exclusiv USA
For All Royal Exclusiv & Bubble King questions please refer to our Sponsor forum: http://www.reefcentral.com/forums/fo...play.php?f=745

Current Tank Info: 480G display mixed reef, 90G sump, 90G refugium, 60G display refugium. Check out my build thread: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1783476
slief is offline   Reply With Quote
Old 06/24/2019, 07:56 AM   #14
slief
RC Sponsor

 
slief's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Simi Valley, Ca
Posts: 13,910
Quote:
Originally Posted by Chris k View Post
Thanks very much for your help really appreciate it. Just out of interest what pump would be compatible with this skimmer as that also might be an option

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
I just confirmed that the above impeller in my previous link is the correct one for your skimmer pump.


__________________
Director Customer Support Royal Exclusiv USA
For All Royal Exclusiv & Bubble King questions please refer to our Sponsor forum: http://www.reefcentral.com/forums/fo...play.php?f=745

Current Tank Info: 480G display mixed reef, 90G sump, 90G refugium, 60G display refugium. Check out my build thread: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1783476
slief is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 02:37 AM.


TapaTalk Enabled

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2019 Axivo Inc.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef CentralTM Reef Central, LLC. Copyright 1999-2014
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.